Gränsen mellan Sverige och Finland. Foto Lars Pehrson/TT
Foto Lars Pehrson/TT
#minoritet

Vitbok om samer och tornedalingar kan ge upprättelse

0:52 min

Svenska staten bör göra en vitbok om behandlingen av tornedalingar och samer i Sverige. Det skriver moderaterna i riksdagens konstitutionsutskott i en motion, efter att ha svängt i frågan.

Hur ser du på en vitbok om hur samer och tornedalingar behandlats historiskt? Räcker det som upprättelse? Diskutera i kommenteringen!

I en motion undertecknad av sex moderata riksdagsledamöter föreslår man en vitbok om de oförrätter som staten har begått mot samerna och tornedalingarna.

– Det är ju känt att samerna utsattes för övergrepp och diskriminering genom historien, inte minst genom rasbiologiska orsaker. Även tornedalingarna har blivit föremål för rasbiologisk forskning, säger Andreas Norlén, en av politikerna bakom motionen.

Förra året presenterade regeringen en vitbok om övergreppen mot Sveriges romer under 1900-talet.

Monika Bertgren är tornedaling i Härnösand och hon tycker en vitbok behövs.

Det är viktigt att vi lyfter upp de här frågorna om hur staten har behandlat minoritetsbefolkningen. Jag tror att det kan hjälpa många också och en vitbok är ett sätt att visa att vi har en betydelse här.

Moderaten Andreas Norlén och de andra motionärerna menar att projektet kan tjäna som förebild för nya vitböcker.

– Vi tror att det är dags att göra upp med den mörka delen av den svenska historien som handlar om behandlingen av samer respektive tornedalingar. Det tror jag är viktigt som ett led i en försoningsprocess och också för att kunna skapa en plattform för att kunna stärka samers respektive tornedalingars rättigheter, säger Norlén.

Också Vänsterpartiet föreslår en samisk vitbok, som en del i en större motion om samisk politik. En liknande motion var uppe för omröstning i våras, men då röstade Moderaterna nej.

– Det är väl så att vi i Moderaterna har genomfört ett politikutvecklingsarbete också på minoritetspolitikens område och då har vi kommit fram till att vi bör stödja ansträngningarna att genomföra vitboksarbeten för samer och tornedalingar.

Svenska kyrkan har ju länge jobbat med en vitbok om samernas historia, ni tycker inte att det räcker?

– Det är ett bra och viktigt arbete självfallet, men vi tror att det vore värdefullt om regering och riksdag tog ett initiativ till en vitbok för att få den slutgiltiga, officiella sanktionen för det här arbetet och också markera att detta är staten Sverige som nu gör upp med sin historia, säger Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista