Per Hammarström har forskat om judarna i Norrland. Foto Ulla Öhman
Per Hammarström har forskat om judarna i Norrland. Foto Ulla Öhman

Judiskt centrum i Sundsvall

4:26 min

För drygt hundra år sedan var Sundvall något av ett centrum för judar i Sverige. Men varför försvann de och har de lämnat några spår efter sig?

Judar har funnits länge i Sverige men det var först 1870 som de fick bosätta sig i hela landet. Innan dess hade de bara fått bo i Stockholm, Göteborg och Malmö

Men från 1870 kom en grupp judar till Norrlandskusten och Östersund, men främst till Sundsvall. De hade invandrat från Östeuropa och nuvarande Polen till Sverige och flyttade nu norrut.

De kom hit för att idka handel. 1870 fanns det några enstaka familjer men redan 1890 hade inflyttningen nått sin höjdpunkt. Då var 250 judar registrerade i Sundsvall.

Men sedan försvann de igen. Man vet inte riktigt orsaken men Per Hammarström som har forskat om judarna i Norrland tror att många flyttade till  Stockholm för att kunna leva ett judiskt liv när det judiska församlingslivet  minskade allt eftersom i Sundsvall. 

– Det fanns en synagoga som man hyrde på Nybrogatan i Sundsvall men den upphörde i slutet 1930-talet. Det mest påtagliga som finns kvar är den judiska begravningsplatsen i anslutning till Västra Kyrkogården.
 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista