Erik Lövgren, landstingsråd.
Erik Lövgren (S), tf landstingsråd Landstinget Västernorrland. Foto: Ulla Öhman/SR

Nu är det klarspråk om landstingsdirektören

Erik Lövgren, S, om turbulensen med landstingsdirektören
1:45 min

Nu kommenterar för första gången tillförordnade landstingsrådet socialdemokraten Erik Lövgren att landstingsdirektören Anders L Johansson de facto får sparken och att det är därför han får tolv månadslöner i stället för sex.

Det har gått en vecka efter det överraskande beskedet att landstingsdirektören Anders L Johansson i förtid ska sluta sin tjänst. Hade han fått sparken? Det har varit locket på men många har velat ställa frågor.

– Det har ringts och det har mejlats, säger Erik Lövgren om de turbulenta dagarna efter beskedet att Anders L Johansson ska avsluta sitt uppdrag.

Det var den 15 oktober, som Lövgren meddelade att landstingsdirektören ska sluta sin tjänst i november, trots att kontrakt skrivits till sista december 2017. Det lät förra veckan som en "överenskommelse"

– Jag har försökt beskriva det här att vi har en överenskommelse. Jag har inte mer att säga, sa Lövgren då.

Men nu är det mer klarspråk: landstingsdirektören fick sparken. Det kanske var någon av de 17 kommunikatörerna och informatörerna på landstinget Västernorrland som lyssnade på medierådgivaren Paul Ronge, som var med här i P4. I korthet: säg alltid som det är.

– Är det så att han får en årslön har landstingsdirektören ju fått sparken. Varför kan man inte säga det, sa Paul Ronge.

Och nu säger Erik Lövgren som det är. Att landstingsdirektören får lämna i förtid på Lövgrens initiativ och det är därför Johansson får 12 månadslöner istället för sex. Anders L Johansson får alltså 1,7 miljoner 2016 - utan att behöva göra en arbetsinsats eftersom avtalet är skrivet så.

Erik Lövgren vill nu fokusera på att landstinget de senaste två åren gått med 500 miljoner i underskott och att man just nu lånar 200 miljoner av personalens pensioner för att klara den dagliga driften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".