Gehaktbal med Stampot. Foto: Niklas Axelsson
1 av 4
Gehaktbal med Stampot.
Tulpanchips. Foto: Niklas Axelsson
2 av 4
Tulpanchips från Backsjön.
Gehaktbal fräser i stekpannan. Foto: Niklas Axelsson
3 av 4
Gehaktbal fräser i stekpannan
Carolina Visser och Hans Högbom vill satsa stort i backsjön. Foto: Stig Edfast/SR
4 av 4
Carolina Visser och Hans Högbom vill satsa stort i backsjön. Foto: Stig Edfast/SR

Recept: Traditionell mat från Holland

Tisdagar betyder matkultur i P4 Västernorrland. Efter några tisdagar i länder ganska långt i från oss är vi idag kvar i Europa. Carolina Visser bjuder på mat från sitt hemland Holland.

Andijviestamppot med Gehaktbal

Stamppot:

1 kg potatis
Andijviesallad (eller romansallad)
ca 200 g tärnad bacon
50 g smör

Gör så här:

Koka potatis, skär Andijviesallad i tunna strimlor och stek det tärnade baconet i smör till det blir fint knaprigt. När allt är klart, mosa alla ingredienser tillsammans med en potatisstöt. Moset (stamppot) är klart!

Gehaktbal:

500 g köttfärs
1 ägg
Ströbröd
Gehakt kryddmix (salt, pepper, koriander, muskot, lagerblad, ingefära, lite lök)

Gör så här:

Blanda kryddmix i köttfärsen och lägg i ströbröd och ägg. Rulla fyra bollar och stek på medelvärme i 20 till 25 minuter tills de är genomstekta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".