Gågatan i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR
Gågatan i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR

Starka reaktioner efter demonstration i Örnsköldsvik i helgen

4:22 min

Nu bildas telefonkedjor i Örnsköldsvik för att snabbt kunna samla människor till motdemonstrationer. En direkt reaktion på den nynazistiska demonstration som hölls i lördags.

När den nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen manifesterade under någon timme i centrala Örnsköldsvik i lördags så blev det enligt uppgift en del starka reaktioner.

Medlemmarna från organisationen tog bilder på folk som gick förbi, någon blev knuffad och några reagerade på det budskap som bland annat spreds via flygblad.

Några som har reagerat är medlemmar i gruppen Systerskapet som är en feministisk och antirasistisk organisation i Örnsköldsvik.

– Vi såg att det var en ensam kvinna där som stod och höll ett fredstecken. Nordfront är ju kända för att vara aggressiva så vi ville inte att det skulle hända något, berättar Marielle Buhr, som är en av medlemmarna i Systerskapet.

På gruppens facebooksida trummade man ihop folk som kunde ställa sig som en motkraft på torget.

Jag, min mor och mina systrar drog ner på stan så fort som möjligt, men då hade de redan åkt därifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista