Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism
Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Billy Abraha/SR

Högerextremister blir allt mer aktiva i Norrland

4:58 min

Högerextrema grupper blir allt mer aktiva i norra Sverige. Det säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I lördags hade exempelvis nazistiska Svenska motståndsrörelsen en manifestation i centrala Örnsköldsvik.

Idag arrangerades en hatbrottskonferens i Sundsvall.  Företrädare från bland annat Polisen, Brottsofferjouren, Svenska kyrkan och olika kommuner var på plats för att diskutera kring hur man ska jobba mot hatbrott.

Mona Sahlin, som är Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, var en av dem som deltog i konferensen.

– Jag försöker besöka alla delar av Sverige för att sprida kunskap om hur extremismen ser ut, säger hon.

Mona Sahlin säger att högerextrema grupper blir allt mer aktiva i norra Sverige. I helgen så hade exempelvis nazistiska Svenska motståndsrörelsen en manifestation i centrala Örnsköldsvik.

– Problemet har vuxit i norra Sverige under de senaste åren och det märks även i Västernorrland, säger hon. 

Hur ser du på det?

– Det är väldigt allvarligt. Jag tror att det är en del av de organiserade högerextremisternas strategi, att man försöker bygga upp sympatier i mindre orter utanför storstäderna där också många flyktingar kommer att ha sina hem framöver. Det kommer de här krafterna att försöka utnyttja för att skapa konfrontationer, säger Mona Sahlin.

Thomas Nilsson, som är chef för regionala utredningsenheten i polisregion nord, säger att mörkertalet är stort när det gäller hatbrott. Det är långt ifrån alla som anmäler om de blir utsatta för brott. Därför ska polisen bli bättre på att skapa ett förtroende bland de mest utsatta grupperna, berättar han.

– Vi kommer att bjuda in till olika möten men även åka ut till olika områden och besöka olika grupper för att ha samtal. Vi kommer att kunna berätta om hur vi jobbar och de kommer att kunna berätta om hur de ser på sin situation och vad de tycker är viktigt. Den typen av samtal leder till ökad förståelse och på sikt ett ökat förtroende. På så sätt kan vi minska mörkertalen och få en större känsla av trygghet, säger Thomas Nilsson

Thomas Nilsson säger också att polisen ska bli bättre på att utreda hatbrott. Kompetensen ska helt enkelt höjas inom polisen.

– Exempelvis så kommer vi inom region nord att ha en särskild utredare i varje lokalpolisområde som har extra utbildning och som blir en kontaktperson när det gäller den här typen av frågor, säger han. 

Har polisen varit för dålig på att utreda hatbrott?

– Jag tror absolut att vi kan utveckla vår verksamhet inom det området för att nå bättre effekt, säger Thomas Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista