Skylt. Foto: Magnus Jakobsson Sveriges radio Västernorrland
Foto: Magnus Jakobsson Sveriges radio Västernorrland

Vårdcentralerna får för lite pengar

"Det slår framförallt på akutmottagningarna"
0:45 min

Primärvården i Västernorrland är kraftigt underfinansierad. Totalt får den 160 miljoner kronor mindre än primärvården i jämförbara skogslän

Det var folkpartisten Ingeborg Wiksten som tog upp frågan på landstingsfullmäktige igår efter att hon nu fått exakta siffror på hur mycket mindre primärvården i Västernorrland har att röra sig med jämfört med de landsting som vi brukar jämföras med.

–Där ligger vi nu 160 miljoner lägre. Och det på den totala ramen som är just över en miljard. Då förstår man hur mycket pengar som saknas!

Mindre pengar till primärvården påverkar i sin tur specialistvården:

– Det slår särskilt på akutmottagningarna. Får man inte träffa doktorn på hälsocentralen i tid så går man och sätter sig på akuten. Och det är dyr vård!

Samtidigt som primärvården i Västernorrland får 160 miljoner mindre än i jämförbara skogslän så får specialistvården här 160 miljoner mer.

–Exakt samma summa! Det är väl också intressant, säger Ingeborg Wiksten.

När landstingsfullmäktige diskuterade den här frågan igår så sa landstingsrådet Erik Lövgren att han förstår problemet men att det i dagens ekonomiska läge inte finns några pengar att tillgå.

Ingeborg Wiksten är orolig över hur primärvården ska klara av sina uppgifter med den budget man har idag och att privata vårdcentraler ska gå i konkurs. Men vad är orsaken till skillnaden i budgetering?

–Jag tror att orsaken är att den medicinsktekniska utvecklingen går så oerhört snabbt och den kostar så mycket och det äts upp inom specialistvården och därför finns det inte pengar över till primärvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".