Sundsvalls Hospice. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
Sundsvalls Hospice. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio

Ett besök på Hospice i Sundsvall

"Vi möter de största frågorna här"
1:38 min

Att få palliativ vård innebär att få vård i livets slutskede, på Hospice i Sundsvall kommer de som inte längre kan få medicinsk vård och stannar där tills de går bort. 

Mattias Olofsson och Sven Wesslau jobbar som sjuksköterska samt undersköterska på Hospicet. 
Hur är det egentligen att jobba med döden så nära?

– Det finns nog många som är lite rädda för att komma in hit, de vet inte vad som väntar dem. Men när de väl kommer in ser de att detta är ett hus som vilket som helst där vi skrattar och lever i högsta grad, säger Sven Wesslau.

Är vi i vanliga fall rädda för att prata om döden?

– Ja det skulle jag nog säga, vi vill ju ogärna bli påminda själva om vår egen dödlighet. Så det är väl ett lätt ämne att fly ifrån, säger Mattias Olofsson.

Finns det många som funderar kring vad som händer efter döden?

– Ja det gör det, vi är ju alla olika med hur vi tänker och vad vi tror på. Döden är ju fascinerande så att det är ju inget vi vet någonting om egentligen  och det kan jag tänka på ibland när jag tar hand om någon som har dött här, nu vet den här personen mer än mig, säger Sven Wesslau.

Lyssna nedan för det längre inslaget från Hospicet! 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".