Kvinna och hennes två barn på en obäddad säng. Foto: Linda Maria Thompson. (Bilden är beskuren).
1 av 2
Foto från utställningen "In Place of Memory". (Bilden är beskuren). Foto: Linda Maria Thompson.
Linda Maria Thompson. Foto: Nora Lorek/TT
2 av 2
Linda Maria Thompson. Foto: Nora Lorek/TT

Linda Maria Thompson från Härnösand kan få TT:s fotopris

1:39 min

Somrarna hemma hos mormor och morfar i Hälledal satte sina spår hos svensk-amerikanskan Linda Marie Thompson. Nu kan hennes foton från en landsbygd i förändring komma att prisas av nyhetsbyrån TT.

Fotografen Linda Maria Thompson tillbringade varannan barndomssommar hos sin mormor och morfar i Hälledal. Resten av tiden bodde familjen i USA.

Nu har hon återvänt till Västernorrland på heltid. Hon bor i Härnösand och arbetar som programansvarig för bildjournalistikprogrammet på Mittuniversitetet. 

– Jag har många idylliska minnen från barndomen och när jag kom tillbaka ville jag undersöka vad det här området betyder för mig i dag. Det är ett område i stor förändring och det intresserar mig, säger Linda Maria.

Kontrasterna mellan hennes barndomsidyll och det som möter henne i nutid inspirerade henne till bildserien "In Place of Memory", fotograferad i det som tidigare utgjorde Högsjö kommun i Ångermanland.

Jag försöker ta bilder som väcker frågor och låter betraktaren bygga sina egna historier kring dem utifrån sina egna minnen.

Nomineringen till TT:s bildpris beskriver hon som "extremt hedrande".

– De andra som också nominerats är så skickliga fotografer, men jag blir också så glad över att bilderna och berättelserna om människorna på den här platsen får spridas i ett större sammanhang, avslutar Linda Maria Thompson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista