Hälso- och sjukvårdsdirektör Nina Fållbäck-Svensson. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges radio.
Nina Fållbäck-Svensson, tidigare Hälso- och sjukvårdsdirektör i Jämtland blir ny chef för specialistvården Västernorrland. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR

Nina Fållbäck Svensson ny chef över specialistvården

4:16 min

Om två veckor tar hon över efter kritiserade sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödén. Efter många år i Jämtlands landsting ser hon Västernorrland som en utmaning. 

Just nu tvättar hon fönster och städar kökslådor. Mellan jobben i Jämtlands- och Västernorrlands landsting har hon tagit en tids ledigt.

Sedan stiger hon in i stormens öga.

I Landstinget Västernorrland har både sjukvårdsdirektören Anders L Johansson och landstingsrådet Elisabet Strömqvist, S, fått sparken på kort tid. Hälso- och sjukvårdsnämnden ligger 367 miljoner back enligt prognosen för 2015.

Men Nina Fållbäck Svensson är positiv:   

– Man jobbar med att göra små och ständiga förbättringar. De som vet hur vad som behöver göras är de på golvet. Till exempel i äldrevården, att vi ska jobba så nära hemmet som möjligt. En annan sak är att göra saker rätt från början.

Men att turbulensen skulle vara så kraftig när hon tillträder det nya jobbet hade hon inte kunnat förutse

- Nej, det är ju rörigt. Jag ska vara lyhörd. Jag hoppas att det kommer märkas att jag är tydlig också i mina beslut, men först ska jag lyssna.

Hon är positiv till ett utökat samarbete mellan Västernorrland och Jämtland.

– Jag känner ju verksamheten i Jämtland och vet att vi samarbetar mycket redan nu.

Hon har nämligen arbetat sex år inom Jämtlands läns landsting och Region Jämtland Härjedalen. Fram tills nu har hon varit hälso- och sjukvårdschef och under fem år var hon även biträdande landstingsdirektör.


 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista