Liten flicka får tänderna undersökta hos tandläkaren. Foto Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Liten flicka får tänderna undersökta hos tandläkaren. Foto Fredrik Sandberg/TT
Pia Persbo, Arbetsförmedlingen i Sundsvall och Tariq Saleh, tandläkare från Syrien. Foto: Erik Nyberg/SR
2 av 2
Pia Persbo, Arbetsförmedlingen i Sundsvall och Tariq Saleh, tandläkare från Syrien. Foto: Erik Nyberg/SR

De vill se flyktingar i jobb snabbare

Pia Persbo: Vi behöver kompetensen och kan inte sitta och vänta
2:03 min

Det kommer dröja innan Tariq Saleh från Syrien kan utnyttja sin fulla kompetens som barntandläkare i Sverige. Arbetsförmedlingens Pia Persbo jobbar för en snabbare process.

Tariq Saleh kom till Sverige som flykting från Syrien 2014. Tack vare snabbt jobb från Arbetsförmedlingen har han idag ett så kallat instegsjobb inom tandvården, men hans fulla kompetens som barntandläkare kommer inte Västernorrland kunna dra nytta av på ett bra tag.

– Min utbildning måste valideras för att jag ska få min legitimation och det kan ta flera år, säger Tariq som gärna kommit i fullt jobb snabbare.

Valideringsprocessen som Socialstyrelsen gör är svår att snabba på. Däremot försöker nu Arbetsförmedlingen tillsammans med Migrationsverket och Landstinget att få fler nyanlända att omgående meddela sina kompetenser för att bland annat kunna starta valideringsprocessen snabbare.

– Vi på Arbetsförmedlingen kommer ju egentligen in i bilden först när det utfärdats ett uppehållstillstånd, men vi tror att vi måste bli än mer proaktiva redan bland de asylsökande. Vi måste göra kartläggningar och se kompetenser redan innan deras fall asylprövas, säger Pia Persbo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".