No hate kampanjen handlar bland annat om att tänka på vad man skriver i sociala medier. Foto Ulla Öhman
No hate kampanjen handlar bland annat om att tänka på vad man skriver i sociala medier. Foto Ulla Öhman

Kärleksbomba istället för att hata på nätet

"Det är enkelt att vara elak när man gömmer sig bakom skärmen"
4:10 min

Tänk extra mycket på hur du uttrycker dig på sociala medier. Såra inte andra i onödan. Det är budskapet för nohate-dagen fjärde november.

Idag är det #nohate-dagen - tanken är att vi ska tänka på hur vi uppför oss på sociala medier. Om du till exempel tycker...

Posted by P4 Västernorrland Sveriges Radio on den 3 november 2015

På Härnösands gymnasium gillar eleverna att det finns en särskild #nohate-dag, eftersom det sprids mycket elaka kommentarer på sociala medier.

– Jag kan strunta i det men andra kan bli ledsna, säger Hampus som går årskurs två på gymnasiet. Kompisen Ozzian håller med, men tror att tjejerna är mer utsatta.

– När man var yngre så förflyttades mellanstadiebråken till nätet. Men senare har jag klarat mig rätt bra från anonymt näthat. Men jag ser dagligen människor som blir påhoppade, säger Viktoria Piirainen.

Max Nylander spelar mest spel på datorn och där är det mycket hat i kommentarerna.

– Men personligen tar jag inte illa upp. Om en anonym människa säger elaka saker om min mamma så kan jag strunta i det. Jag har blivit immun.

Wilma Björkman och Moa Westerlund är mest ute på Instagram. Moa har aldrig själv blivit utsatt men säger att på Ask, där man kan ställa frågor till andra anonymt, så är det mycket elaka saker. Det är enkelt att vara elak när man kan vara anonym och gömma sig bakom skärmen.

Wilma och Moa vill kärleksbomba sina vänner och sina familjer. 

Gå gärna in på P4 Västernorrland Sveriges Radio på facebook och kärleksbomba du också!


Enkla tips för att inte sprida näthat:

1. VAR KRITISK om det du läser, ser och hör på nätet. Det behöver inte alls vara sant.

2. LJUG INTE och använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar. Det är mycket lättare hänt att man är för elak när man är anonym.

3. SÅRA INGEN utan tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.

4. SÄG TILL och anmäl gärna det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".