Timrå kommuns facebooksida.
1 av 2
Stefan Dalin, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Timrå.
2 av 2
Stefan Dalin, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Timrå. Foto: Billy Abraha/SR

Främlingsfientliga åsikter på Timrå kommuns Facebook-sida

2:10 min

Att rasism och främlingsfientlighet sprids på sociala medier är inte ovanligt. På exempelvis Timrå kommuns Facebooksida fick man under förra veckan ta bort flera främlingsfientliga inlägg. Nu har kommunen satt upp riktlinjer för hur man ska bete sig på sidan.

Hur ser du på att det behövs tydliga regler som påpekar att man inte tolererar kränkningar och främlingsfientlighet? Diskutera!

Inläggen på Facebook som raderades handlade om asylboendet på Åstön och det planerade boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen.

– Frågorna i sig var det inget fel på men de kommenterarer som sedan kom föranledde oss att plocka bort inlägget från vår Facebook-sida. Kommentarerna var kränkande och främlingsfientliga. Det var saker i stil med ”Vad ska de hit att göra?” om jag ska sammanfatta det kort,  säger Stefan Dalin, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Timrå.

Vad tänker du om det här?

– Det är ett oacceptabelt språkbruk. Det är kränkande och främlingsfientligt. Kommunens Facebook-sida eller kommunens officiella organ ska inte vara en plats för den typen av åsikter. Det här något som vi så klart tar avstånd ifrån, säger han.

Nu har Timrå kommunen satt upp riktlinjer för man ska bete sig på Facebook-sida. Kommunen har bland annat skrivit att man inte tolererar hets mot folkgrupp och att den typen av inlägg kommer att raderas.

Stefan Dalin säger att det har blivit ett hårdare samtalsklimat och att de främlingsfientliga inläggen är en effekt av det.

– Det är en hel del människor som hyser dessa åsikter och som tycker att det är okej att torgföra dem i det offentliga rummet utan att se ett problem med det. Det säger ganska mycket om vilket samtalsklimatet som vi har i Sverige idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista