Arne Wahlström, chefsjurist på Mittuniversitetet. Foto: Lotte Nord/SR
Arne Wahlström, chefsjurist på Mittuniversitetet. Foto: Lotte Nord/SR

Mittuniversitetet försöker hålla ögonen på fuskarna

Mittuniversitetet: Det är jäkligt svårt att komma åt spökskrivarna
3:08 min

Det är nästan omöjligt att komma åt den nya sortens fusk som finns på landets universitet och högskolor. Men den fuskande studenten får vara beredd att betala för "hjälpen". En falsk magisteruppsats kan kosta 45.000 kronor.

Möjligheten att göra hemtentamen på landets högskolor och universitet har skapat en marknad för så kallade spökskrivare. Studenter betalar andra personer och även företag för att skriva deras tentor och uppsatser.

Även Mittuniversitetet är medvetet om den här nya sortens fusk, säger chefsjuristen Arne Wahlström.

– När det gäller plagiat har vi tekniska hjälpmedel som vi kan köra texterna igenom, men när det är en annan person som skriver uppsatsen eller gör hemtentan är det svårare. Det är jäkligt svårt att komma åt spökskrivare, säger han.

Kan inte universiteten jobba på ett annat sätt? Kanske med fler traditionella salstentor för att komma åt fusket?

– Jo, och det gör vi också, men det kan finnas pedagogiska poänger med hemtentor. Vi försöker även ha kortare delmoment för studenterna av flera skäl. Dels blir det en sporre att klara kursen, dels lär lärarna känna sina studenter och kan på så sätt märka om en student vid en hemtenta får en plötslig stor förbättring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".