Hundkroppen skickad på analys

2:34 min

Den syriska hunden Lassie som avlivades igår då han saknade rabiesvaccination har skickats till Uppsala för analys. Nu har smittspårning startats och en lista på de som varit i kontakt med hunden har börjat ta form.

Hunden Lassie kom med sin husse och matte tillsammans med andra asylsökande med en buss till Sundsvall och flyktingförläggningen i Viskan i helgen. Efter att det uppdagats att hunden inte varit vaccinerad mot rabies har den nu avlivats. Hundkroppen har skickats till Uppsala för analys. En ren säkerhetsåtgärd enligt Jordbruksverkets veterinär Anna Lindgren.

– Vi behöver få veta om hunden kan ha varit smittsam med rabies. 

Proverna väntas bli klara under morgondagen och en smittspårning är redan påbörjad.

– Det är något vi gör i förväg så man inte ska hamna i en akut situation, säger Anna Lindgren som redan har en påbörjad lista på personer som varit i kontakt med hunden.

Att hundar i Syrien har rabies är inte ovanligt enligt Anna Lindgren.

– I Syrien är rabiessituationen allvarlig och den blir värre av kriget. Det har att göra med att lösspringande vilda hundar har bättre förutsättningar att överleva och föröka sig där. Rabies sprids därför okontrollerat bland både vilda och tama hundar och det sprids till andra djur men även till andra människor som dör av rabies i Syrien.

För att komma in i EU ska hundar från Syrien ha ett tredjelandsintyg utfärdat av en officiell veterinär i avsändarlandet, som är en utomeuropeisk motsvarighet till EU-pass. Man måste också ha intyg på en giltig vaccination mot rabies. Något som inte Lassie hade och därför borde han ha stoppats redan vid första EU-gräns, något som inte skedde.

– Det tycker jag är både anmärkningsvärt och allvarligt. Det är illa, säger Anna Lindgren.