Kvinna i svart kofta i dörröppning.
Marlene Westberg, enhetschef Migrationsverket i Sundsvall.

Migrationsverket hoppas att det blir bättre kontroll på vilka som kommer hit

Marlene Westberg Migrationsverket: Vi tror vi kommer att få bättre koll
1:43 min

I torsdags beslutade regeringen att införa tillfälliga inre gränskontroller i Sverige. Det är i ett inledningsskede vid ankomstportarna i södra och västra delarna av landet som kontrollerna kommer att stärkas.

Än så länge finns inga planer på att förstärka gränskontrollerna vid hamnar och flyg i Västernorrland. Beslutet innebär att flyktingar vid de stora ankomstportarna i Sverige - Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland kommer att kontrolleras. Det var på Migrationsverkets inrådan som regeringen beslutade att införa gränskontroller. Man menade att flyktingsituationen är ohållbar och att man inte kan garantera flyktingarna tak över huvudet.

På Migrationsverket i Sundsvall vet man inte vilken effekt beslutet kommer att ha för flyktingströmmen till länet. Man håller också med om den beskrivna situationen.

– Situationen är extremt ansträngd, säger Marlene Westberg, enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Platserna är i princip slut vilket innebär att Migrationsverket nu jobbar med att förtäta i lägenheter och på boenden.

– Det kan vara en familj som har en lägenhet och det är en plats över. Vanligtvis sätter man inte in en till person där. Men nu gör man det, säger Marlene Westberg.

Per Karlsson är stabschef för region nord och ansvarig för flyktingfrågan hos polisen. Han menar att man i dagsläget inte kommer att utöka gränskontrollerna i länet. På sikt kan det dock bli aktuellt att bistå med förstärkning av personal till södra och västra Sverige.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".