Hunden från Syrien var på rymmen i Sundsvall

0:33 min

Den hund från Syrien som hämtades av polisen på flyktingförläggningen i Viskan rymde från veterinären. En man i Öråker hittade henne frysandes på sin altan i går.

Hunden Lassie följde med ett flyktingpar från Syrien till flyktingförläggningen i Viskan. Men den var inte vaccinerad mot rabies och saknade giltiga handlingar för att föras in i EU. Jordbruksverket beslutade därför att hon skulle avlivas. I tisdags hämtade polisen hunden på flyktingförläggningen i Viskan, och överlämnade henne till distriktsveterinärerna i Sundsvall. Vad som hänt hunden därefter är oklart. 

Men i går morse hittade Jens Strandell i Öråker, mellan Birsta och Gudmundsbyn, hunden på sin altan, och han körde henne till polisen. 

– Hon frös och låg och skakade på min altan, och när jag placerade henne i bilen somnade hon. Polisen var mycket tacksam över att jag tagit hand om henne, och sa åt mig att tvätta och sprita händerna, säger Jens Strandell.

Josef Wiklund på polisen bekräftar att hunden rymde från veterinärerna. Hon är nu avlivad och i morgon fredag får jordbruksverket svar om hon var smittad med rabies eller inte.