William fick diabetes när han var två år

5:26 min

Kompisarna är viktiga för diabetessjuke William. De stöttar honom när han får blodsockerfall på skolan, och är på väg att svimma.

I morgon är det världsdsdiabetesdagen. Diabetes är en dödlig sjukdom, men det går att leva ett bra liv om man får rätt hjälp. Det är William Norlin ett bevis på han fick diabetes när han var två år. Ett svårt besked för föräldrarna.

– Jag grät när jag förstod att det här vår något han skulle ha hela livet, och att sticka och ta blodprov på en liten bebis var inte roligt, säger Williams pappa Börje Norlin.

Hela familjen påverkas av Williams sjukdom. Om de slarvar med rutiner och släpper på kontrollen någon gång blir de lätt ett bakslag.

– Det är med oss hela tiden, sen William fick diabetes så har jag och min fru inte sovit en hel natt. I natt klev vi upp och fikade när Williams blodsocker var lågt.

William behöver ta insulin efter varje måltid, och har numera en pump som reglerar insulinet, och slipper att ta sprutor längre.

– Jag svimmar mindre sen jag fick pumpen, och det är inte så skönt att svimma för då får jag ont i huvudet efteråt, säger William Norlin.

På skolan är kompisarna viktiga, de stöttar honom när han blir dålig.

– Jag vet inte vad jag skulle göra utan mina kompisar, som hjälper mig. Om jag är låg brukar jag svimma i korridoren och då följer de med mig, säger William Norlin.