Kambodjanska skogsarbetare stäms på skulder för mat

3:17 min

Elva skogsarbetare från Kambodja har stämts av sin före detta arbetsgivare Botniaskog för obetalda skulder. Själva säger de att de inte ens fått lön.

Ett sjuttiotal arbetare från Kambodja kom till Sundsvall i fjol för att arbeta med trädplantering för företaget Botnia skog.

De säger att de under ett halvår fick i dåliga förhållanden i ett stall. Att de bara fick lön för den första av de sex månaderna.

– Vi fick bara en lön, tillslut fick en del låna pengar av arbetsgivaren till mat, de var så hungriga, säger en av arbetarna Samphors Long, som vi ringer till i Kambodja.

Trettiofem av de omkring ett sjuttiotal arbetare som kom till Sundsvall, fick låna pengar till mat. Men de säger att det var billig mat de åt, nudlar och sådant, så det blev inga stora summor.

Tola Moeun chef på Community Legal Education Center i Kambodja, som jobbar med rättshjälp till arbetare, säger att de blev chockade på kontoret när de hörde plantsättarnas berättelser om tiden i Sverige.

– Vi trodde aldrig att något sådant skulle kunna hända i Sverige, som vi ser som ett land utan korruption, säger han.

P4 Västernorrland har provat att nå Botnia skog, men företaget begärdes i konkurs i december och telefonnumret är avstängt.

Det är nu ägarna som stämmer arbetarna på summor mellan tolv och fyrtio tusen kronor, som de anser att arbetarna har lånat.

Samphors Long säger att kostnaderna för att komma hit, flygbiljetter, vaccinationer visa och så vidare fick arbetarna stå för själva. De tog lån från banker och en del tog högräntelån innan de åkte. Skulder som Tola Moeun säger att de inte kan betala tillbaka.

– De funderar till och med om de kan driva det här vidare för de har inte tid att gå till rätten, de måste jobba hela tiden för att betala de höga låneräntorna, säger han.

Motparten Botnia skog menar att skulden går att bevisa, att de har skuldebrev som elva av arbetarna har skrivit under.

Enligt Tola Moeun så skickade Botnia skog en advokat som samlade alla arbetarna på plats nere i Kambodja. De fick ett papper på svenska framför sig.

När de frågade vad det stod på pappret så svarade advokaten bara att det stod att företaget var skyldig dem pengar och att de skulle få de pengarna om de undertecknade pappret.

Elva arbetare skrev under i hopp om att få ut den innestående lönen. De andra vägrade.

Enligt Tola Moeun så fick arbetarna senare hjälp med översättning och fick då reda på att det var ett skuldebrev, där arbetarna förband sig att betala skulder till arbetsgivaren.

– Det är som ett slags slaveri, först så får de arbeta hårt. Så får de inget betalt, men erbjuds att låna pengar. Sedan måste de jobba ännu hårdare för att betala igen de pengarna, säger Tola Moeun.

Arbetarna som stämts hoppas nu att ärendet ska läggas ner i tingsrätten och de försöker själva att hitta en svensk advokat som kan företräda dem när det gäller att få ut den obetalda lönen.

– Vi vill ha rättvisa, vi har jobbat hårt och har inte fått betalt. Vi vill att det ska skipas rättvisa för alla oss arbetare, säger Samphors Lon.

P4 Västernorrland har också försökt nå Botnia skogs juridiska ombud, Ulf Karström, utan att lyckas.