Rättegång mot 17-åring som knivhögg kvinna till döds

Idag börjar rättegången mot den 17-åring i Sundsvall som åtalats misstänkt för att ha mördat en 26-årig kvinna i Sundsvall i september. 17-åringen har erkänt att han knivskurit kvinnan och han har i förhör sagt att hans mål var att bli skjuten av polisen.

Det var strax efter klockan tio, tisdagen den 8 september som den 26-åriga kvinnan hittas livlös i en grässlänt vid en gångväg i närheten av Nacksta, väster om Sundsvall. Drygt en halvtimme senare anmäler 17-åringen sig själv till polisen och berättar att han har mördat en kvinna.

Redan dagen före mordet har 17-åringen bestämt sig för att han skulle skada någon person så att polisen kom till platsen och hans förhoppning var att polisen då skulle skjuta honom. Detta berättar 17-åringen redan i första förhöret. Han beskriver det som en dröm, en önskan, som funnits hos honom sedan han var elva år. 17-åringen har under många år mått dåligt, men han har inte har pratat särskilt mycket om hur han har mått.

– Jag har försökt vara glad, säger han i förhör.

17-åringen har också under sin uppväxt blivit misshandlad av sin mamma, något som mamman dömdes för 2011. 17-åringen har under en period gått till psykolog men tyckte inte att det gav något. Under det senast sommarlovet började 17-åringen isolera sig mer. En av 17-åringens kompisar berättar om hur han inte ville umgås med någon. Den kontakt han hade med sina kompisar skedde främst via datorspel.

När 17-åringen tar bussen till skolan den 8 september tar han med sig en större fällkniv, han går till skolan, låser in sin väska. Han tar med kniven och går i väg för att leta efter ett området där det inte är så många människor och han går då västerut mot Nacksta.

På en gångväg ser han den 26-åriga kvinnan som nyss lämnat ett av sina barn på förskola. I förhören berättar 17-åringen att han går efter kvinnan. När hon vänder sig om får han panik och han springer fram och hugger henne flera gånger med kniven. Han lämnar därefter platsen och berättar i förhör att han ville bort från kvinnans skrik och allt blod.

Bara ett par minuter senare kommer en yngre man promenerandes längs stigen som upptäcker den livlösa kvinnan och han börjar då göra hjärt- och lungräddning. Strax efter tio är de första poliserna och ambulans på plats.

När 17-åringen lämnar kvinnan för att gå mot polisstationen börjar han tänka på det han har gjort, berättar han i förhör.

– Jag tänkte på kvinnans familj, jag tänkte på min familj, jag tänkte varför jag, jag kunde ha gjort det annorlunda men gjort är gjort, säger han i förhör.

17-åringen har på vägen iakttagits av en annan kvinna som var ute och sprang och som sannolikt såg 17-åringen gå bakom den 26-åriga kvinnan och hon tyckte att han beteddet sig märkligt. En annan man såg också 17-åringen i närheten av bron vid sporthallsbadet. 17-åringen har i förhör berättat att han tvättar av händer och kniven i Selångersån. Efter detta går 17-åringen till polisstationen, tar en kölapp och sätter sig och väntar på sin tur. Enligt receptionisten har han väntat i nästan 20 minuter innan han går fram till receptionen och berättar att han har mördat en kvinnan.  

Som bevis har åklagaren en kniv med offrets blod på och blod från offret på 17-åringens kläder och vittnen som sett 17-åringen.