Tudja Alqabbani känner sig skuldbelagd efter terrordåden

4:59 min

Muslimer ska inte behöva ta avstånd från terroristerna i Paris på grund av sin religion. Det menar Tudja Alqabbani, en 17-årig muslimsk tjej från Sundsvall.

Fler än 120 personer dödades och 350 skadades i Paris under terroristattackerna i fredagskväll. IS har tagit på sig dåden.

Tudja Alqabbani menar att trots att världens muslimer inte har något att göra med våldet, så ställs de ändå till svars.

– När Ku klux klan korsfäste och mördade mörkhyade, var det ingen som sa att nu ska alla kristna skämmas, nu ska ni ta ansvar för era systarar och bröder, som jag har fått höra efter terrordåden i Paris.

Tudja Alqabbani har tidigare skrivit debattinlägg bland annat om rätten att få bära slöja. Efter terrordåden i Paris fick hon frågan om att skriva ett inlägg på sajten nyheter 24, om det som hänt ur en muslims perspektiv. Hon tackade ja med dubbla känslor.

– Jag uppskattar att jag fick frågan, alla har inte möjligheten att få göra sin röst hörd. Men jag önskar att det var i ett annat sammanhang än just det här, säger Tudja Alqabbani.

Hon har känt sig påhoppad för sin religion både från personer direkt, och i kommentarer på nätet hon som muslim skuldbeläggs för terrorismen.

– Vuxna människor som borde veta bättre skriver, det är klart att du ska ta ansvar för dina systrar och bröder och kusiner, som om jag känner de där människorna som begår terrorhandlingar.