Landstinget investerar i stora oljebolag

0:59 min

Landstinget investerar i fossilbolag via fondplaceringar, samtidigt som de ska jobba med att visa miljöhänsyn. Pengarna hamnar bland annat i oljebolag som BP och Lundin Petroleum.

Vad tänker du om det här? Brukar du själv tänka på miljön när du placerar dina privata pengar? Berätta i kommenteringen!

Landstinget och de flesta kommuner i Västernorrland gör egna kapitalplaceringar. Landstinget och Kramfors har investerat i fonder. När P4 Västernorrland granskar innehaven, ingår flera olje- och gasbolag i flera av de fonderna.

Det är sorgligt, mycket sorgligt.

– Jag blir inte ett dugg förvånad, säger Lisbeth Jakobsson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ångekretsen och menar att politikerna måste skaffa sig en bättre koll över var pengarna i slutändan hamnar.

BP, Lundin Petroleum och Exxon är några exempel på fossilbolag som ingår i fonder vi granskat. Landstinget har närmare 280 miljoner kronor placerade i fonder som dessa bolag ingår i. Samtidigt står det i landstingets finanspolicy att man ska ta miljöhänsyn vid placeringar.

Vi har inte tagit det ansvar vi borde och det här måste förbättras.

Landstinget och Västernorrlands kommuner har direktiv att följa där klimatmässig hänsyn ska tas. När det gäller landstinget har deras finanspolicyn inte varit tillräckligt tydlig, menar Eva Andersson, miljöpartiets gruppledare i landstinget.

– Den behöver specificeras och vi kommer se över hur vi kan formulera den på ett sätt så att vi i fortsättningen inte har fonder som investerar i fossil energi, säger Eva Andersson.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Vi har inte varit medvetna på det sättet som vi är nu. Därför vill vi nu titta på det här och vi ser också att andra har gått före och är goda exempel, säger hon.