olja, oljepengarna, pengar, oljerigg.
Fossila bränslen har negativ påverkan på miljön. Foto: TT.

Landstinget investerar i stora oljebolag

0:59 min

Landstinget investerar i fossilbolag via fondplaceringar, samtidigt som de ska jobba med att visa miljöhänsyn. Pengarna hamnar bland annat i oljebolag som BP och Lundin Petroleum.

Vad tänker du om det här? Brukar du själv tänka på miljön när du placerar dina privata pengar? Berätta i kommenteringen!

Landstinget och de flesta kommuner i Västernorrland gör egna kapitalplaceringar. Landstinget och Kramfors har investerat i fonder. När P4 Västernorrland granskar innehaven, ingår flera olje- och gasbolag i flera av de fonderna.

Det är sorgligt, mycket sorgligt.

– Jag blir inte ett dugg förvånad, säger Lisbeth Jakobsson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ångekretsen och menar att politikerna måste skaffa sig en bättre koll över var pengarna i slutändan hamnar.

BP, Lundin Petroleum och Exxon är några exempel på fossilbolag som ingår i fonder vi granskat. Landstinget har närmare 280 miljoner kronor placerade i fonder som dessa bolag ingår i. Samtidigt står det i landstingets finanspolicy att man ska ta miljöhänsyn vid placeringar.

Vi har inte tagit det ansvar vi borde och det här måste förbättras.

Landstinget och Västernorrlands kommuner har direktiv att följa där klimatmässig hänsyn ska tas. När det gäller landstinget har deras finanspolicyn inte varit tillräckligt tydlig, menar Eva Andersson, miljöpartiets gruppledare i landstinget.

– Den behöver specificeras och vi kommer se över hur vi kan formulera den på ett sätt så att vi i fortsättningen inte har fonder som investerar i fossil energi, säger Eva Andersson.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Vi har inte varit medvetna på det sättet som vi är nu. Därför vill vi nu titta på det här och vi ser också att andra har gått före och är goda exempel, säger hon.

Fonder P4 Västernorrland granskat

Landstinget
Skagen Global: Lundin Petroleum AB, BP Plc, Kazmuniagaz Exploration GDR, BP Plc ADR.
Placerade 67,8 miljoner kronor (marknadsvärde).

Öhman Etisk Europa: Total SA.
24,8 miljoner kronor.

Öhman Etisk Pacific: BHP Billiton.
4,5 miljoner kronor.

Handelsbanken global index criteria: Exxon mobil corporation.
181,3 miljoner kronor.

Summa: 278,4 mkr

Kramfors kommun
Handelsbanken global index criteria: Exxon mobil corporation.
7,5 mkr

HBF Europa Index: Total SA.
11 mkr

Danske Global Index: Exxon.
7 mkr

SEB etisk global indexfond, ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.
1,7 mkr

Summa: 27,2 mkr

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista