Miva
1 av 2
Kommunala vattenbolaget i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR.
Miva personal
2 av 2
Mikael Lindström och Niklas Melander hos Miva i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Minskat svinn när Miva söker nya metoder att hitta läckorna

Miva: Det tar 130 år att byta ut ledningsnätet
3:02 min

Med nästan 100 år gamla vatten och avloppsledningar förlorar våra kommuner stora pengar på det vatten som läcker ut i marken. Bara i Örnsköldsvik är svinnet 36 procent på ett år.

Svinnet har legat på 42-44 procent genom åren i Örnsköldsvik. Nu har det kommunala vattenbolaget Miva hittat ett sätt att minska det här svinnet. På fackspråk kallas det områdesplanerad läcksökning.

Varje dag kommer meddelanden från kommunernas vattenbolag om vattenläckor, stora som små.

Bara i Örnsköldsviks kommun handlar det årligen om drygt 100 vattenläckor på det 100 mil långa va nätet.

Svinnet blir därefter, knappt 40 procent av det vatten som produceras försvinner innan det kommer fram.

– Vi har legat på 42-44 procents svinn genom åren, säger enhetschef Niklas Melander. Vid den senaste mätningen var vi nere på 36 procent vilket glädjer oss.

Områdesplanerad läcksökning innebär att med början i tätbebyggda bostadsområden sätter bolaget upp flödesmätare på huvudvattenledningen. Miva mäter det vatten som levereras in till området, mäter förbrukningen i hushållen och jämför med den mängd vatten som lämnar området.

Läckor hittas och med den här metoden har vattensvinnet minskat med 30 procent i det aktuella området berättar Niklas Melander som är enhetschef på Miva.

Mivas budget räcker till för att byta ut ungefär 8 kilometer rör varje år. Bolaget har en målsättning att hela systemet ska vara utbytt på 130 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".