Mittuniversitetet uppgraderar krishanteringen

2:00 min

På Mittuniversitetet uppgraderas krishanteringsgruppen för att vara förberedda på situationer som skulle kunna uppstå. IT-attacker och skolskjutningar är två exempel.

Gråzoner kallar IS de platser som består av mixade människor. Attackerna i Paris ägde rum på sådana platser, områden där unga progressiva människor från olika delar av världen rör sig.

Universitetsmiljöer är också så kallade gråzoner. Anders Söderholm är ordförande för krisledningsgruppen på Mittuniversitetet och också skolans rektor.

– Vi har en krisorganisation som ska träda in i de fall något händer, vi har av olika anledningar uppgraderat den under hösten. Vi ska också öva med den för att kunna reagera snabbt.

Men att sätta upp metalldetektorer eller övervakningskameror är inte aktuellt. Universitetet ska vara en öppen miljö. Istället jobbar man för att vara förberedda om något skulle hända.

– Det viktiga är att snabbt kunna få en överblick av läget och lösgöra de resurser som behövs och att också snabbt skaffa de resurser som behövs till campus.

Hur kan man öva?

– Man har olika scenarior som man lägger fram framför en kriskrupp och så går man igenom hur man skulle reagera i varje situation.

Brandövningar genomförs ju ibland men skulle man kunna göra övningar för skolskjutningar?

– Ja, man samlar krisledningsgruppen och presenterar ett scenario. Efteråt går man igenom vad som hänt och hur man skulle kunnat göra istället. Andra scenarior är en attack där våra dataservrar läcker ut till exempel. Det finns många olika kriser som skulle kunna inträffa och alla dom ska vi försöka öva på.