Kaos i adventsljusstaken

3:04 min

Nu är det dags för den årliga förvirringen vad det är för mossa, eller snarare lav, man väljer att ha i sin adventsljusstake. P4 Västernorrland reder ut begreppen.

I butiken saluförs påsen som "mossa". Men garderas med det latinska namnet Cladonia stellaris. Som betyder fönsterlav. Växten du med största sannolikhet har i adventsljusstaken och som är luftig, bubblig och gråvit är alltså en lav - inte en mossa. Det här har retat upp vän av ordningen, det vill säja Mirja Hagström i Gävle.

– Jag gjorde en film Det är för f-n inte mossa! för ett par år sedan som hittills visats mer än 152.900 gånger på Youtube, säger hon.

Förvirringen kring vad som är vad beror förmodligen på den vita färgen. Men visar också på att vi numera har tappat den historiska förankringen. Fönsterlav användes förr mellan ytter- och innanfönster för att suga upp fukt.

– Att många inte vet skillnaden visade sig även i filmen om Ronja Rövardotter. I boken skriver Astrid Lindgren om vitmossa som fungerar läkande på sår och hon hade koll. Men i filmen läggs torkad fönsterlav på ett sår som måste vara både obehagligt och helt odugligt. Plus att barnen lär sig fel, suckar Mirja Hagström.