Fler vapen beslagtas i Västernorrland. Foto.Christer Suneson
Nicke Gärdin på polisen i Sundsvall. Foto.Christer Suneson

Rattfyllerister blir av med sina vapen

Polis: Kan man inte vara nykter på vägarna ska man inte ha vapen
1:16 min

Femton rattfyllerister i Västernorrland har fått sina vapen omhändertagna fram till november 2015. För några år sedan skärptes lagen så att dom som döms för grovt rattfylleri också blir av med sina vapen och licenser.

Det är när en person gör sig skyldig till grovt rattfylleri, alltså över en promille alkohol i blodet, som ett omhändertagande av vapen kan bli aktuellt. Och det har funnits fall under 2015 som kraftigt överstigit den gränsen.

Vi har stoppat personer med uppemot 2,5 promille och dessutom haft vapen i bilen.

På hela 2014 omhändertogs också vapen hos 15 rattfyllerister. Så antagligen kommer antalet att bli högre under 2015.

– Ja, fram till årsskiftet kommer det antagligen att bli några ärenden till, säger Nicke Gärdin, vid polisen i Västernorrland.

Det är inte bara onyktra personbilsförare som blivit av med sina vapen.

– Också personer på snöskotrar, fyrhjulingar och i båtar har fällts för grovt rattfylleri och blivit av med vapen, säger Nicke Gärdin.

De flesta rattfulla som blev av med sina vapen under året har varit jägare i Sundsvall, Härnösands och Kramfors kommuner. Även om de flesta protesterar har de inte visat rätt omdöme att få ha kvar vapnen, menar Nicke Gärdin.

– För att få ha ett vapen ska man vara laglydig och pålitlig i nykterhetshänseende. Är man inte det ska man inte ha ett vapen heller, säger Gärdin.

Hur lång tid tar det innan en person kan få tillbaka sitt vapen och licens?

– I regel tre år. Men då gäller det att man under den tiden också skött sig och inte orsakat nya brott, säger Nicke Gärdin vid polisen i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".