Elev löser en uppgift på en svenskalektion. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inger Larsson, ordförande i Lärarförbundet och Joao Pineiro, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i livlig diskussion om skolbudgeten
2 av 2
Inger Larsson, ordförande i Lärarförbundet och Joao Pineiro, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall, i livlig diskussion om skolbudgeten

Oklart om besparingar i Sundsvalls skolor

Lärarförbundet: Vi har rätt till medbestämmande
0:55 min

Lärarfacket rasar över 65 miljoner i sparbeting. Men bara dagen inför nämndens möte lovar barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pineiro ett nytt, helt okänt, förslag.  

Tjänstemännens bild av verkligheten och skolpolitikernas bild av verkligheten skiljer sig åt inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde i morgon.

Från att tillförordnade skoldirektören Lars Karlstrand i går sa till Sundsvalls tidning att det är tvunget att göra besparing på 65 miljoner i nästa års skolbudget, har nu barn- och utbildningsnämndens ordförande helt nya besked att komma med i dag.

Enligt Joao Pineiro (S) kan pengar tas från till exempel gymnasieskolan och kostnader för lokaler - i så stor utsträckning att det i stället blir en satsning på för- och grundskola nästa år.  

Ingrid Larsson, ordförande i Lärarförbundet i Sundsvall, är förvånad och upprörd över helomvändningen.

– Förslaget ändras ju hela tiden så vi vet ju ingenting. Vi har rätt till medbestämmande och att göra konsekvensbeskrivningar. Det kan vi inte göra om du lägger fram ditt förslag under pågående möte. Vi måste få se det först, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".