Poliser från Västernorrland arbetar med gränskontrollerna i Skåne

3:08 min

Fyra poliser från Västernorrland är i Skåne för att arbeta med gränskontrollerna. En av dem är Niklas Modig från Sundsvall och han beskriver situationen som kaosartad. 

Det var i förra vecka som regeringen beslutade om att införa en tillfällig gränskontroll för att få ett mer ordnat flyktingmottagande.

En av de poliser som har åkt till Skåne är Niklas Modig från polisen i Sundsvall. Samanlagt har cirka 100 poliser från olika delar av landet åkt till Skåne för att hjälpa till med arbetet vid gränskontrollerna.

– Situationen här i Malmö vill jag beskriva som något av ett kaos för det kommer in vågor av flyktingar och asylsökande på olika platser. De kommer med buss, personbil, färja eller på järnväg. Det senaste dygnet har trycket varit störst bland de som kommer på järnvägen, säger Niklas Modig och fortsätter:

– Polisens uppgift här är att upprätthålla ordning och säkerhet. Men vi ska också genomföra partiella gränskontroller, säger han.

Niklas Modig säger att principen är att alla som ska in i Sverige är tvungna att visa ID-handlingar, oavsett vilket etniskt ursprung man har.

– I den mån vi har tid och möjlighet så låter vi alla som passerar gränsen visa giltig ID-handling eller pass, säger Niklas Modig.

Så det beror inte på hur man ser ut?

– Nej, vi kollar alla. Den grupp som jag tillhör står vid Öresundsbrons norra fäste. Vi är tio poliser och lika många från tullen som genomför kontroller. Jag vill nog säga att vi har kollat 99 procent av alla som har passerat idag, säger han. 

Men arbetet vid gränskontrollerna är inte helt okomplicerat, enligt Niklas Modig. Han säger att en del flyktingar blir väldigt rädda.

– Många tror att även polisen i Sverige står för maktmissbruk och våldsamheter, men så är inte fallet. En stor del av det arbete vi göra här är service och att få folk att förstå att polisen i Sverige inte är som i deras hemländer, säger han.  

De blir alltså rädda när de ser er?

– En del blir det. Vissa barn börjar faktiskt gråta när de ser en polis i uniform, men det får vi försöka möta med ett leende och kanske gå ner på huk och prata med dem och visa att vi inte är farliga eller aggressiva, säger Niklas Modig.