Oktober varmare än någonsin i världen

2:31 min

Amerikanska Nasa noterade en historisk och oroväckande förändring i sina väderdata för oktober. Meteorologen och debattören Pär Holmgren är arg, men inte förvånad över att detta inte får mer uppmärksamhet.

Ännu ett dystert klimatrekord slogs i oktober. För första gången någonsin var jordens medeltemperatur en grad över Nasas referensskala, en nyhet som borde ha lett till extrasändningar och stora rubriker enligt meteorologen och klimatdebattören Pär Holmgren.

– Det finns ett politiskt mål att man ska hålla jordens uppvärmning under två grader och nu pekar tyvärr väldigt mycket mot att vi i rekordfart är på väg mot att inte kunna klara det målet, med alla de konsekvenser det innebär, säger Pär Holmgren.

Nyheten om oktobertemperaturerna kom ungefär samtidigt som terrordåden i Paris och Pär Holmgren förstår visserligen att en sådan händelse får stor uppmärksamhet. Men han menar att mönstret, att akuta miljönyheter får stå tillbaka för mer dramatiska och konkreta skeenden, gör att miljöfrågorna av många fortfarande upplevs som abstrakta.

Han ser också kopplingen mellan dåden i Paris och klimatkrisen.

– Mycket tyder på att IS vill försvåra för klimatförhandlingarna eftersom de finansierar sin verksamhet med olja. Och ju längre klimatförändringarna får fortgå desto större blir klyftorna mellan rika och fattiga vilket är en grogrund för rekrytering av utslagna. Ska vi skapa världsfred och få bort hunger och fattigdom så måste vi se till att ha en bra planet att bo på och fördela resurserna på ett bra sätt, säger Pär Holmgren.