Sundsvalls sjukhus ext huvudentré Foto: Sara Johansson/SR
Sundsvalls sjukhus Foto: Sara Johansson/SR

Moderaterna vill ha en oberoende utredning av besparingarna på sjukhusen

Utredningen om hur specialistvården ska spara måste göras av en oberoende utredare. Det går inte att låta någon internt göra det arbetet eftersom bypolitiken då kommer att visa sig från sin sämsta sida, enligt moderaterna.

Det var Per Wahlberg (M) som i talarstolen i landstingsfullmäktige ställde det här kravet på en oberoende utredning. Kravet har tagits upp i Hälso- och Sjukvårdsnämnden.

Moderaterna vill dessutom ställa besparingskravet på specialistvården högre än i insatsplanen, Det bör sparas 190 miljoner istället för 160 miljoner föreslår moderaterna.

Men besparingarna får inte göras med osthyvel eller som generella besparingar. Alla sjukhus kan inte göra allt, sa Per Wahlberg.
Moderaterna vill också avveckla Österåsen.

Per Wahlberg gick till hård kritik mot majoriteten som inte orkar komma med några förslag utan bara skjuter upp besluten.

Lars-Gunnar Hultin (V) kommenterade att om man ska inhandla en utredning externt så kommer det att ta ännu längre tid innan man är beredda att fatta beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".