Här är granen som ska pryda Stora torget i Sundsvall

2:18 min

Idag har den gran som ska pryda Stora torget i Sundsvall fällts. Kommunen har tittat på cirka 35 granar innan man bestämde sig för just denna.

Granen, som har stått vid Bergsgatan/Sidjövägen i centrala Sundsvall, har fällts under förmiddagen och kommer från och med i eftermiddag att pryda Stora torget i Sundsvall.

Sonny Andresson jobbar som vägingenjör på Sundsvalls kommun, och han säger att han och hans kollegor har tittat på ett flertal granar innan man bestämde sig för just denna.

– Vi har varit ett gäng som har åkt runt och tittat på cirka 35 granar, säger han

Vad är det som gör den här granen så bra?

– Det är höjden och formen på den som vi tycker är fin. Den här granen kommer att pryda torget på ett fint sätt, säger han.

Men anledningen till att kommunen väljer just denna gran är inte bara för att den fin. Granen är väldigt stor och har stått i centrala Sundsvall bara några fåtal meter från trafik och bebyggelse. Om den skulle falla så är det förenat med risker och därför väljer man att få bort den från platsen.

– Det är en risk med stora granar när höststormarna kommer. Det är HSB som äger granen och de har bett oss om hjälp av ta ner granen, säger Sonny Andresson.