Så kan skolan hantera sörjande barn

2:27 min

Familj och vänner är viktiga men skolans personal spenderar mycket tid med barn och därför är det viktigt att ha instrument för att bemöta barn i sorg. Mia Berg i Sundsvall är författare och journalist, när hon var sju förlorade hon sin pappa.

Nu är hon aktuell med två handböcker för skolpersonal. 

– Det viktigaste är att man visar barnet att man står där, stark, som vuxen och visar att jag är bered att lyssna på dig och hjälpa dig genom det här.

Man behöver inte krångla till det när man ska prata med barnen om det som känns jobbigt.

– Jag hörde av en tjej i fredags som blivit misshandlad av sin pappa. Hon hade haft en lärare som dagligen under ett och ett halvt års tid frågade henne "Hur mår du?". När hon till slut kände att läraren verkligen ville veta så kunde hon berätta och på så sätt få hjälp.

Att förstå att ett barn bär på sorg är inte lätt men det finns tecken.

– På vissa barn märks det inte alls, en vanligt strategi är att låtsas som att allt är som vanligt. Eller så får man koncentrationssvårigheter eller så blir man arg på kompisar när det egentligen handlar om en annan ilska. 

Mia Berg menar att sorg kan bero på så mycket mer än att någon dött och därför kan det finnas många i varje klass som behöver stöd. Det kan handla om skilsmässor, psykisk ohälsa eller missbruk. Hon har ett råd till pedagoger som inte vet hur de ska hantera de här barnen.

– Ta reda på så mycket som möjligt genom att prata med både barnet och familjen. För har man inte koll på barnets historia så är det väldigt svårt att tolka det som händer.