IF Metall om hotet mot Kubal

5:50 min

Det är kommunikationsproblem i företaget, säger IF Metalls Stefan Hultman, efter att lokala chefen på Kubal talat om besparingar när ryska ägarens Rusals vd samtidigt går ut och säger att fabriken är nedläggningshotad.

Ryska Rusal äger aluminiumsmältverket strax söder om Sundsvall och igår uppgav deras vd, Vladislav Soloviev, till nyhetsbyrån Reuters att man ser över framtiden för Kubal och att beslut om eventuell nedläggning kan komma i mitten på december. Det här reagerar fackförbundet IF Metalls klubbordförande Stefan Hultman på.

– Jag tycker det är dåligt stil att man går ut och säger så där utan att tala om det för oss, för det har man inte gjort. Det enda man har sagt till oss är att vi måste spara pengar. 

I måndags var det ett MBL på Kubal då vd Davide Garofalo, personalchefen och facken träffades och då talade man visserligen om en ansträngd situation men inte om något nedläggningshot.

– Den enda information vi har fått är att vi ska spara pengar inför nästa år för läget ser mörkt ut då det gäller LME-priserna. Runt 40-50 miljoner kronor inför nästa år ska sparas. Någon annan information har vi inte fått, säger Stefan Hultman på IF Metall på Kubal.

LME-priset är alltså det pris på råvaran aluminium som bestämmer hur mycket betalt Kubal får för sitt aluminium. För några år sedan låg priset enligt Stefan Hultman på 2000 dollar per ton. En siffra som nu sjunkit till 1500.

När Stefan Hultman själv började på Kubal, eller det som då hette Gränges aluminium, var det över 900 kollektivanställda på fabriken. Nu är det ungefär 350 stycken. Trots att personalen minskat kraftigt genom åren så producerar man idag nästan dubbelt så mycket aluminium nu och trots det går Kubal alltså inte med vinst.

– Vi har väl väntat oss att det skulle bli besparingar. Man kan ju inte driva ett företag med förlust, men sedan vet vi ju inte, stiger LME (råvarupriset) då minskar ju trycket.

Hur allvarligt är läget?

– Jag vet inte. Vi har ju varit med om det förut så man är ju ganska luttrad. Det är alltid allvarligt när det visar röda siffror. Det lönar sig inte med 1500 dollar per ton.