Rättegång mot män som kidnappade och knivskar offer

I dag börjar rättegången mot de fem Sundsvallsbor, mellan 20 och 24 år, som åtalas för två fall av människorov, hot och misshandel.

Bilder och konversation på facebook är en del åklagarens bevisning. Lägger vi ut allt i sociala medier? Kommentera! 

Det var natten mellan 1-2 september i år som de fem männen ska ha kidnappat två män, 19 och 27 år gamla, i Sundsvall. De utsatta männen har båda hotats med pistol, blivit slagna med baksidan av en machete och knogjärn, och fraktats i bakluckan på en bil till ett skogs- och strandområde i Petersvik.

Upprinnelsen till kidnappningen ska ha varit en händelse en dag innan, då 27-åringens kompis bestämt träff med en person som skulle köpa narkotika av honom.

27-åringen körde bilen och när de kom till platsen där affären skulle genomföras var den 24-åring, som beskrivs som ledaren av gänget som genomförde kidnappningen, på plats. Han tog en klackring från 27-åringens hand och 10 gram cannabis från hans kompis.

Efter detta tog en annan av deras kompisar, som enligt förhör sysslar med narkotikaförsäljning, kontakt med 24-åringens yngre bror via Facebook eftersom han trodde att det var den yngre brodern som hade stulit narkotika.

Det här gjorde att den yngre brodern blev upprörd och stämde träff med de som han menar hade anklagat honom för stöld.

Det var när de två gängen möttes utanför 27-åringens lägenhet dagen efter som kidnappningen genomfördes. Ett av offren är en 19-årig man som egentligen inte alls var med i upprinnelsen till bråket, men blev ändå den som först kidnappades och misshandlades svårt. Varför just han kidnappades framgår inte.

19-åringen berättar i förhör att han blev nedslagen, intvingad i en baklucka på en bil och när han släpps ur backluckan vid ett strandområde vid Petersvik pratade de fem männen med varandra om vad de skulle göra med 19-åringen, om de skulle skjuta ihjäl honom eller om de skulle skjuta honom i benet.

De visade också att de hade en riktig pistol genom att visa att det fanns skott i magasinet, sedan satte de pistolen mot mannens ben och räknade ner. 19-åringen säger i förhör att han var övertygad om att han skulle bli skjuten.

Därefter frågade de 19-åringen om han ville bli av med en tå eller en tumme. När han då sa att han ville ha kvar tummen tog de macheten, riktade den mot hans fot och började räkna ner, men högg aldrig. Mannen sa att han upplevde det som mental tortyr.

De fem männen körde sedan 19-åringen till 27-åringens hem. Där de tog med sig 27-åringen i bakluckan på liknande sätt som med 19-åringen. 19-åringen berättar i förhör att han mådde väldigt dåligt efter händelsen och att han inte vågat gå ut.

Tre dagar efter kidnappningen kontaktas han av den 24-årige mannen, som beskrivs som ledare för det gäng som utförde kidnappningen, som försökte få 19-åringen att gå till polisstationen och berätta att han var med den aktuella kvällen men att polisen tagit fel personer.

27-åringen tvingades, precis som 19-åringen, in i bakluckan på en bil. Under hela resan satt den 24-åriga ledaren och riktade en pistol mot honom. När de släppte ut 27-åringen sa de att han skulle ge dem 25 000 kronor och jobba för dem. Det eftersom han och hans kompis kaxat sig och skrivit till dem på Facebook efter händelsen dagen innan.

Männen diskuterade om de skulle skära bort en tatuering från 27-åringens kropp eller skjuta honom i handen. Till sist kom de fram till att de istället skulle rista in två B:n på hans skinkor. När ledaren ristade in detta med en kniv stod de andra och tittade på och skrattade. Att de valde att rista in just två B:n förklaras, enligt förhör, med att 27-åringen ska vara gängets "big bitch".

När männen sedan lämnat honom och gått mot bilen hörde han hur tre skott avlossades men han vet inte vad de sköt mot. 27-åringen tog sig själv från platsen och gick hem till sin lägenhet, men utan att anmäla det till polisen, eftersom han var rädd. Det finns en film där de tre skotten avlossats, något som åklagaren nu använder som bevisning.

I samma bostad som 19-åringen och 27-åringen befann sig ytterligare tre män i samband med kidnappningen. Enligt förhör ska i alla fall en av dem också ha blivit utsatta för misshandel, men det är ingenting som någon har åtalats för eftersom den mannen inte vill bli förhörd.

Han är inte rädd utan anledningen är att han inte vill gola, säger han i förhör. En annan av männen säger att han inte var på plats och att han inte tänker vittna.

Efter det att polisen hade gripit de första gärningsmännen fick 27-åringen ett sms från den 24-åringe ledaren, som är den som greps sist, där det stod ”Vad tror du händer när alla är ute då?”. Efter händelsen lämnade 27-åringen Sundsvall.

Han ska ha berättat för sin mamma om det som hänt och sagt att han skulle försvinna från stan tills det blåst över och om det inte skulle blåsa över skulle han inte komma tillbaka till stan. Han ville inte berätta vart han åkte eftersom han kände en oro för vad hans mamma skulle kunna utsättas för.

Först åtta dagar efter kidnappningen kan polisen hålla ett första förhör med den 27-åriga offret.

Även mannen som ska ha misshandlats, men som inte vill höras som vittne, lämnade Sundsvall efter kidnappningen och ska också ha skickat ett sms till sin mamma där han skrev ”Mamma lämna lägenheten nu nu nu”. Det var också den mannen syster som anmälde händelserna till polisen.

Den 24-åring, som bedöms som ledare för kidnappningen, har kontaktat flera av de som var med i bråket efteråt, både för att pressa de på pengar och få de att säga att polisen gripit fel personer. Alla fem misstänkta gärningsmän greps och häktades vid olika tillfällen.

De första anhölls bara dagarna efter kidnappningen, medan 24-åringen anhölls först nästan två veckor efter de genomfört kidnappningen.

De fem åtalade männen är misstänkta för människorov, olaga hot, misshandel och grov misshandel. 24-åringen är även misstänkt för övergrepp i rättssak. Fyra av de åtalade har förnekat brott i förhören, en har erkänt vissa omständigheter.

Flera av åtalade har under tiden i häktet lyckats kommunicera med varandra via lappar, bland annat för att försöka komma överens om att den 24-åriga ledaren hade ett alibi under brottskvällen.

Som bevis har åklagaren bland annat Facebook-konversationer med bilder på inristningarna på 27-åringens kropp och även konversationer där de misstänkta gärningsmännen skriver till varandra före kidnappningen.