Skylt där det står säkerhetspolisen. Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Börje Öhman, informationschef på polisen i Västernorrland. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
2 av 2
Börje Öhman, informationschef på polisen i Västernorrland. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Sverige höjer hotnivån

Polisen: Vi ökar den synliga närvaron
0:26 min

Sverige höjer hotnivån för terrorbrott från en trea till en fyra på en femgradig skala. Vad det får för konsekvenser för Västernorrland är ännu oklart. 

Beslutet att höja hotnivån baserades på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning och handlar om att säkerhetspolisen tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete". Det skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott. Förundersökningssekretess råder.

Hur det nya säkerhetsläget påverkar arbetet i Västernorrland är ännu oklart, det säger Börje Öhman, tf presschef för Polisen till P4 Västernorrland.

– Det är Säkerhetspolisen som äger ärendet och vi samarbetar ju med dem. Jag kan inte i det här tidiga skedet säga vad det innebär för Västernorrland. Polisen kommer att öka sin synliga närvaro vid utpekade objekt. Jag kan inte säga nu om vi har något utpekat objekt. Det är för tidigt, säger Börja Öhman på Polisen.

Just nu sitter polisen i Västernorrland i möte om vad den nya hotklassningen innebär, enligt vakthavande befäl i Västernorrland Tommy Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".