Joao Pinheiro, ordförande för NAVI, nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam
1 av 2
Joao Pinheiro, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam

Satsning på grundskola och förskola i Sundsvall

Joao Pinheiro: Satsningen kommer att märkas
2:15 min

Förskolan och grundskolan i Sundsvall får nästa år 25,7 miljoner kronor i ökad skolpeng. Pengarna ska bland annat tas från gymnasiet för att istället satsas på de yngre barnen.
Det står klart efter att nästa års budget klubbades igenom i Barn- och utbildningsnämnden idag.

Majoritetens budget som klubbades igenom idag innebär att man lägger 25,7 miljoner på ökad skolpeng i lägre åldrar. 

– Om vi ska satsa på ungdomarna och få de mer förberedda inför den fortsatta skolgången så är det i de yngre åldrarna som pengarna behövs allra mest, säger Joao Pinheiro, ordförande i Barn och utbildningsnämnden. 

Finansiering ska ske bland annat genom att omförhandla hyrorna med Drakfastigheter.

– Vi tycker att vi betalar för mycket för våra lokaler. Vi vill omförhandla hyrorna till ett värde av tio miljoner och istället föra över pengar till verksamheten, säger Joao Pinheiro. 

Finansieringen ska också ske genom ett ökat statsbidrag på sju miljoner kronor, men även genom att man omfördelar resurserna från gymnasiet till grundskola och förskola. 

Gymnasieskolan ska spara 5 miljoner, enligt den nya budgeten. Det finns för många gymnasieplatser i Sundsvall, och några program kommer att läggas ner i enighet med den gymnasieutredning som tidigare har gjorts. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".