Polisen ökar bevakningen i Birsta

1:37 min

Polisen utökar bevakningen sedan terrornivån höjts i Sverige. För Västernorrland innebär det att fler poliser kommer att patrullera platser där det rör sig mycket folk som till exempel köpcentrumet i Birsta utanför Sundsvall.


Igår beslutade Säkerhetspolisen, Säpo, att höja hotnivån för terrorbrott från en trea till en fyra på en femgradig skala. Polisen i region norr höll igår kväll ett stabsmöte och polisen i Västernorrland har nu fått nya direktiv.

– Vi ökar vår bemanning rent generellt och kommer att finnas i högre utsträckning på det vi kallar publika platser. Där det finns mycket människor, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Vad kan det vara för platser?

– Ett bra exempel är Modos hockeymatch igår kväll och det kan vara krogmiljöer på helgerna. Det kommer att bli en ökad synlighet. Vi kommer inte att undvika de här platserna, snarare tvärtom. 

Är Birsta en sådan plats?

– Det är det absolut, det är en plats där det finns mycket människor, men jag vill betona att det inte finns något direkt hot riktat mot Västernorrland eller människor här. Vi ger inga rekommenderar att inte vistas där man normalt brukar vara.

Börje Öhman tillägger att om man ser något som man kan sätta i samband med sådana här händelser så ska man höra av sig till polisen.