Huvudingången till Sundsvalls tingsrätt. Foto: Ingrid Engstedt Edfast / SR

Fortsatt brist på vittnesstödjare i Sundsvall

Tage Håkansson: Jag kan inte ställa upp alla dagar i veckan
0:43 min

Arbetet med att bygga upp en länsövergripande brottsofferjour pågår just nu och är mest troligt klart efter årsskiftet. Samtidigt är behovet av fler vittnesstödjare fortfarande stort i Sundsvall. I över ett års tid har Sundsvall stått helt utan vittnesstöd.

Sedan i höstas finns det ett vittnesstöd, som kan stötta de som ska vittna i rättegångar. Att vara vittnesstöd bygger på helt ideellt engagemang och innebär att man erbjuder stöd och hjälp till brottsoffer och vittnen i samband med rättegång. Tage Håkansson, Sundsvalls enda vittnesstöd, säger att det skulle behövas fler som kan ställa upp.

– Vi borde vara många fler. Jag kan inte ställa upp alla dagar i veckan, säger han.

I slutet av mars 2014 slutade samtliga vittnesstödjare och stödpersoner, som arbetat ideellt för Brottsofferjouren i Sundsvall , i protest mot att samordnaren i Sundsvall inte fick fortsätta sitt uppdrag. Nu pågår ett arbete med att bygga upp en länsövergripande brottsofferjour och förhoppningen är att det också kommer att göra att det blir lättare att rekrytera nya vittnesstöd. Det är vid särskilt känsliga rättegångar som det kan vara extra viktigt med vittnesstöd, enligt Tage Håkansson.

– Det kan vara vid våldtäkter och misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".