KD: Misstaget kostar landstinget en miljon

2:53 min

Landstingsrådet misstag när Anders L Johansson fick gå kostar en miljon, säger politiker.

Det blev en hätsk diskussion igen om hur det egentligen gick till när Anders L Johansson lämnade sin tjänst som landstingsdirektör.

Landstingsrådet Erik Lövgren hävdar att direktören blev avskedad och att orsaken var att insatsplanen gått i stå och att Anders L Johansson inte längre var rätt person att leda arbetet. Eftersom han blev avskedad har han rätt till lön med arbetsbefrielse i tolv månader.

Mona Hammarstedt (KD) som hade ställt frågan var inte nöjd med svaret:

Det är oförsvarligt mycket pengar, vi godtar inte avtalet. Gör om, gör rätt, han ska bara ha betalt för sex månader

Tony Andersson (M) gick sedan upp i talarstolen och fortsatte ifrågasätta avskedandet.

– När man ger en person sparken så brukar den personen gå samma dag. Varför skulle Anders L Johansson jobba kvar i två månader om han verkligen blev avskedad? Det här är en efterhandskonstruktion.

Erik Lövgren svarade att han ansåg att två månader behövdes för att Johansson skulle hinna överlämna sitt arbete till de som skulle ta över. Det är en rimlig överlämnadetid, menade Lövgren

På vilket sätt har överlämnandet gått till? Han har ju inte synts till, han har ju varit borta hela tiden. Det här verkar gjort för att du personligen gjorde ett misstag och du har fått partiet att ställa upp och skydda dig. Egentligen har du åsamkat landtinget en ekonomisk skada på över en miljon

Vi kan komma överens om att vi är oense, svarade Lövgren.