Poliserna Annelie Bergström och Jeremy vid Birsta City. Foto: Agneta Jacobsson/SR
1 av 2
Poliserna Annelie Bergström och Jeremy vid Birsta City. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Tomas Öhrn, Räddningstjänsten, Josef Wiklund, polisen och Göran Åberg, Sundsvalls kommun höll idag en gemensam presskonferens om säkerhetsläget. Foto: Agneta Jacobsson/SR
2 av 2
Tomas Öhrn, Räddningstjänsten, Josef Wiklund, polisen och Göran Åberg, Sundsvalls kommun höll idag en gemensam presskonferens om säkerhetsläget. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Polischefen: Ingen förhöjd hotbild i Västernorrland

Polisen: Vi vill skapa trygghet
2:28 min

Efter gårdagens höjning av terrorhotnivån i Sverige har polisen ökat sin närvaro ute bland allmänheten. Detta har skapat viss oro hos folk.

Polisens ökade närvaro på allmänna platser har skapat ett visst mått av oro bland folk. I stället för att känna sig betryggade har man känt sig oroad över att något inträffat. För att möta denna oro höll idag kommunen, räddningstjänsten och polisen en gemensam presskonferens. 

– Det finns ingen konkret hotbild mot Sundsvall eller mot länet i övrigt, säger Josef Wiklund, polisens lokalområdeschef i Medelpad.

Att polisen nu ökat sin synlighet på allmänna platser beror på att man vill verka trygghetsskapande och för att folk ska kunna komma fram och ställa frågor. Men närvaron beror inte på att det har hänt något utöver det vanliga. Under den kommande helgen kommer polisen bland annat att närvara vid ishockeymatcher, under lyslördag, i köpcentrum och liknande.

– Och om något nu mot all förmodan skulle hända så finns polisen förhoppningsvis närmare, säger Josef Wiklund.

I och med det förhöjda säkerhetsläget i Sverige menar ändå Josef Wiklund att det inte är fel att vara nyfiken och observant när man är ute på allmänna platser. Och om man skulle oroas över något kan man alltid vända sig till polisen.

Det förhöjda säkerhetsläget samt att man har fyra man i region syd för att hjälpa till vid den förstärkta gränskontrollen innebär en stor belastning på polisen. Det innebär att resurser tas från andra områden. Brott i nära relationer och där barn är inblandade samt brott med tidsfrister där någon sitter anhållen eller gripen måste behandlas omedelbart. Men mycket annat kan bli liggande längre än vanligtvis. Med hjälp av övertid och olika typer av arbetstidsavtal tror Josef Wiklund att man kommer att klara av situationen både på kort och lite längre sikt.

– Sen är frågan om hur länge. När man har haft mycket övertid måste man också få vila men just nu klarar vi det och jag tror att vi kan sikta ganska långt framåt. Men på sikt kan vi behöva göra andra prioriteringar, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".