Flyktingar vill ha hårdare kontroller

2:16 min

Efter gårdagens gripande av en misstänkt terrorist på ett flyktingboende i Boliden i Västerbotten känner sig flyktingar på Åstön oroliga. Man menar att Sverige borde kontrollera flyktingar bättre.

På Åstöns flyktingförläggning bor flyktingar från många olika länder och med olika bakgrund. De har ett gemensamt: De har kommit till Sverige för att få trygghet. Gårdagens gripande av en misstänkt terrorist på en flyktingförläggning i Boliden i Västerbotten skapar stor oro. 

– Jag mår dåligt över det här. Jag har flytt från krig och stridigheter för att få trygghet. Jag tycker att Sveriges regering måste kontrollera flyktingar bättre och urskilja vilka som är terrorister och vilka som inte är det, säger Hamayoon Yama.

Hamayoon Yama säger att han har känt sig trygg på flyktingboendet fram till nu. Nu känner han sig orolig. Han menar också att det finns en risk att svenskar kommer att tro att alla flyktingar är terrorister.

Younes Yadegari känner sig också väldigt orolig över att man inte har kontroll på vilka som kommer in i Sverige och att det finns en stor risk för att man släpper in terrorister.

– Just nu känner jag mig trygg men saker händer snabbt. Det kan hända samma sak i Sverige som hände i Frankrike, säger han.

Sadaqat Ali känner sig trots gårdagens gripande trygg på Åstön och i Sverige. Och han får medhåll av Ibrahim Mourhabi som inte heller känner sig orolig.

– Jag har flytt från oroligheter. Jag har två kulor i mig. Jag känner mig trygg här men det här är inte vad vi behöver, säger Ibrahim Mourhabi.