Stöt gärna saffranen i mortel för att frigöra smakerna. Foto Leif R Jansson/TT
1 av 3
Stöt gärna saffranen i mortel för att frigöra smakerna. Foto Leif R Jansson/TT
Saffranostkaka. Foto: AC Carlsson/SR
2 av 3
Saffranostkaka. Foto: AC Carlsson/SR
Vitchokladmousse med saffran och pepparkakssmulor. Foto: AC Carlsson/SR
3 av 3
Vitchokladmousse med saffran och pepparkakssmulor. Foto: AC Carlsson/SR

Recept: Gott och enkelt med saffran för alla sötsugna

Det är saffranssäsong och lussekatterna dyker upp överallt. Kocken Elin Ahlberg snor ihop två alternativa enkla sötsaker med saffran i.

Vitchokladmousse med saffran och pepparkakssmulor
4 port

2 dl grädde
2 äggulor
100 g vit choklad
1 påse saffran
Några pepparkakor

Vispa grädden med saffran. Smält chokladen och låt svalna något, blanda ner äggulorna. Vänd ner chokladsmeten med grädden. Servera i glas, smula pepparkakorna ovanpå moussen. Färdigt!

Saffranostkaka

250 g minikeso
100 g kvarg
2 ägg
2 msk stevia
1/4 bittermandelarom
1 tsk vaniljarom
0,5 g saffran

175 grader 45-50 minuter i ugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".