En snökanon sprutar snö på Ängen på Södra Berget i Sundsvall. Foto: Stig Edfast

Så här är läget i våra skidbackar just nu

Snökanonerna är i full gång men väderprognosen talar om plusgrader resten av veckan och därmed försenas möjligheten för alla skidvänner att åka både utför och på längden.


Många väntar och längtar efter snön just nu. Fast den senaste prognosen talar om värme och plusgrader. Och då hjälper inte ens snökanonerna. Det är febril verksamhet just nu ute bland skid och alpina klubbar i jakten på den konstgjorda snön. Så här är läget i Västernorrland just nu:

I Örnsköldsvik och Skyttis spårområde är inga snökanoner igång.

I Sollefteå däremot jobbas det för högtryck med snökanonerna. Sedan i lördags går snökanonerna dygnet runt.

Men det ska ju bli mildare under veckan vilket har tvingat arrangörerna att ställa in tävlingspremiären som skulle ha varit nu på lördag. Tävlingen flyttats till 12 december.

Tittar vi lite mer specifikt på länets slalombackar kan vi konstatera att Nolbybacken i Njurunda ser ut att bli den backe som öppnar först. Redan till helgen är det tänkt att barnbacken ska vara åkbar.

I övrigt väntas det på rejäl kyla.

I Skönviksbacken har man bytt rörsystemet och man har inga kanoner igång ännu.

Getbergets alpina i Ånge hann vara igång med sina tre kanoner i några timmar i slutet av förra veckan innan ett mindre haveri inträffade. Juldagen brukar vara premiärdag för backen och så ser tanken ut i år också.

Backen i Solberg brukar var åkbar runt jul och nyår. Ingen snökanon igång ännu.

Däremot är det fullt åkbart på längden, uppe på berget i Solberg. 1,5 km-spåret är belagt med snö som kommit från ovan.

Snökanonerna jobbar i Bjästabacken medan man fick avbryta jobbet i Åsbacken i centrala Örnsköldsvik efter ett litet haveri.

I Härnösand är det i det närmaste klart för klubbens medlemmar att träna i teknikbacken. Om det nu inte vore för den värme som är på väg in. Sex helt nya och inhyrda snökanoner har gjort ett bra jobb. Enligt klubbens ordförande Per Sander siktar man nu på ett åkbart underlag för alla intresserade runt lucia. 

För tillverkning av snö i snökanon krävs:

Minus fem till 15 grader.

80 procentig luftfuktighet.

Svag vind.

Källa: slao.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".