En läkare kontrollerar blodtrycket med en blodtrycksmanschett. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Landstinget Västernorrland inför mobila vårdteam

Landstinget: De ska kunna rulla ut så fort som möjligt
2:15 min

Landstinget inför tre nya vårdteam som ska göra hälsoundersökningar av flyktingar på länets asylboenden. Med det ska undersökningarna bli effektivare och dessutom lätta på trycket på hälsocentralerna runt om i Västernorrland.

De tre vårdteamen ska vara bemannande med minst en sjuksköterska, någon läkare och eventuellt någon tolk.

Det är det hårda trycket på hälsocentralerna i Västernorrland som gjort att Landstinget tagit beslut om att införa tre nya rullande vårdteam. Team som med bil ska åka ut till de asylboenden som finns i länet och göra hälsoundersökningar på de flyktingar som bor där.

– Det gäller både för barn och vuxna och kommer att omfatta bland annat provtagningar och eventuellt se vilka behandlingar som behövs, säger Peter Löthman Hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Västernorrland.

Finansieringen av de här nya teamen sker från Migrationsverket som redan idag bidrar med pengar för varje hälsoundersökning som görs. De pengarna ska räcka för att vårdteamen ska kunna rulla en tid framåt. Fördelen är också att arbetsbelastningen på de ordinarie hälsocentralerna i Västernorrland minskar.

– Ja det är hälsocentralernas bedömning att de här vårdteamen släpper på det akuta trycket hos dom, säger Peter Löthman.

Landstinget tog beslut om att införa vårdteamen i tisdags och förhoppningen är att teamen kan vara igång inom en snar framtid.

– Vi har erfarenheter av liknande vårdteam sedan tidigare så vi tror att vi kan vara igång inom några veckor, säger Peter Löthman hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".