Hakkors klottrat på väggen. Foto: Billy Abraha/SR
1 av 2
Hakkors klottrat på väggen. Foto: Billy Abraha/SR
Hakkors klottrat på fönster på Hedbergska skola i Sundsvall. Foto: Billy Abraha/SR
2 av 2
Hakkors klottrat på fönster på Hedbergska skola i Sundsvall. Foto: Billy Abraha/SR

Ökad bevakning vid evakueringsboenden i Sundsvall

Säkerhetschefen: Vi behövde utöka bevakningen
1:00 min

Efter rasistiska klotterattacker ökar Sundsvalls kommun bevakningen vid kommunens tre evakueringsboenden. Det är en trygghetsfråga, säger Mattias Sjödin, biträdande säkerhetschef.

Förra veckan utsattes evakueringsboendet i Hedbergska skolan för klotterattacker. Klottret var av rasistisk karaktär med både text och symboler. 

– Polisen rubricerade det som hets mot folkgrupp, vilket gjorde att de boende i lokalerna kände oro för det inträffade, berättar Mattias Sjödin som är biträdande säkerhetschef vid Sundsvalls kommun.

Det fick Sundsvalls kommun att agera.

– Vi kände att det här räcker inte att ha ronderande vakter. Vi behövde utöka bevakningen. Så från i fredags har vi stationär väktare kvälls- och nattetid på de här boendena, berättar Mattias Sjödin.

Har den ökade bevakningen att göra med den ökade säkerhetsnivån i samhället i övrigt?

– Nej, det har det inte. Det här är endast ett trygghetsskapande för de boende, så vi minskar risken att de ska vakna på morgonen och se att det är otrevligt klotter på fasaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".