Polisen spärrade av ett stort område. Foto: Anna Ahlström/SR
Polisen spärrade av ett stort område efter att kvinnan hittades livlös. Foto: Anna Ahlström/SR

17-åring döms till rättspsykiatrisk vård för mord

Den 17-åring från Sundsvall som erkänt att han orsakat en 26-årig kvinnas död i en park i Sundsvall i september döms av Sundsvalls Tingsrätt för mord.

Men eftersom han led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningen och fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning överlämnas han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det var den 8 september 2015 som den 17-årige pojken gick till attack mot den för honom helt okända kvinnan. Sedan gick han själv till polisen och anmälde sig.

I förhör har 17-åringen erkänt att han dödat kvinnan, men sagt att han överföll och knivskar henne för att han ville bli skjuten av polisen. Det framgår också av förhör att han länge mått psykiskt dåligt. Redan dagen före mordet hade 17-åringen bestämt sig för att han skulle skada någon person så att polisen kom till platsen och hans förhoppning var att polisen då skulle skjuta honom. Detta berättade 17-åringen redan i första förhöret. Han beskrev det som en dröm, en önskan, som funnits hos honom sedan han var elva år. 17-åringen har under många år mått dåligt, men han har inte har pratat särskilt mycket om hur han har mått.

17-åringen har också under sin uppväxt blivit misshandlad av sin mamma, något som mamman dömdes för 2011. 17-åringen har under en period gått till psykolog men tyckte inte att det gav något. Under det senast sommarlovet började 17-åringen isolera sig mer. En av 17-åringens kompisar berättar om hur han inte ville umgås med någon. Den kontakt han hade med sina kompisar skedde främst via datorspel.

Att 17-åringen döms till rättspsyklatrisk vård är inte överraskande eftersom den rättpsykatriska undersökning som gjorts visar att han lider av en allvarlig psykisk störning.

17-åringen ska betala nästan 370 000 kronor i skadestånd till den 26-åriga kvinnans familj. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista