En av entréerna till Birsta city i Sundsvall. Foto: Ulf Thonman
Foto: Ulf Thonman

Personalmeddelandet "Kod 1000" skrämde söndagsshoppare i Birsta

1:51 min

I söndags ropades meddelandet Kod 1000 gäller ut i högtalarna på Birsta city. Då säkerhetsläget i Sverige fortfarande var förhöjt blev många besökare oroliga över att något allvarligt höll på att hända.

Nu lugnar centrumledare Anna-Lena Wessén de som blev fundersamma eller rädda.

– Personalmeddelande kod 1000 är ett internt personalmeddelande och det är en del i vårt brandlarmsystem. 

Varuhuset har rök- och värmedetektorer som reagerar för ytterst små mängder rök damm eller ånga. När en av dom reagerar går ett larm till all personal och till säkerhetspersonal på plats.

– Då är det upp till några butiker att kolla upp det. Larmet kan utlösas av ombyggnationer som dammar eller vattenånga från en torktumlare.

Varför ropar man ut det i hela varuhuset på ett sätt som signalerar fara?

– För att informationen ska nå all personal, skulle det visa sig vara av allvarligare karaktär ska personalen vara beredd på en utrymning. 

Förstår du att det blev lite tokigt den här helgen?

–  I dessa tider förstår jag absolut att man blir orolig över att det kan vara något som är farligt men tvärt om är det här en del i vårt säkerhetsarbete, vi kollar minsta lilla grej som inträffar i vårt centra, säger Anna-Lena Wessén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista