Eleverna Filippa Svenlin och Emma Bergman, läraren Camilla Sollén Bergström och rektor Mariette Oras vid Västermalms gymnasium i Sundsvall.
Eleverna Filippa Svenlin och Emma Bergman, läraren Camilla Sollén Bergström och rektor Mariette Oras vid Västermalms gymnasium i Sundsvall menar att kommunen gör helt fel som lägger ner Hantverksprogrammet.

Elever protesterar mot nedläggningen av Hantverksprogrammet

Elever: Det är en framtidsbransch
1:01 min

I onsdags beslutade Sundsvalls kommun om en rad förändringar inom gymnasieskolan. Bland annat kommer man att lägga ner Hantverksprogrammet på Västermalms gymnasium.

Sundsvalls kommun behöver spara pengar inom gymnasieskolan och har därför beslutat om en rad förändringar som ska genomföras från 2016. Man har tittat på elevtryck, arbetsmarknad och kostnad och utifrån det har man beslutat om en rad förändringar.

Bland annat kommer Fordons- och transportprogrammets inriktning mot transport minska antalet elever till max 12 elever, barn- och fritidsprogrammet kommer att erbjudas med endast en inriktning istället för två, hotell- och turismutbildningen kommer göras om till hotell- och konferensutbildning och samhällsvetenskapsprogrammets inriktning mot medier, information och kommunikation försvinner.
Dessutom har man beslutat att helt lägga ner Hantverksprogrammet med inriktningarna frisör- och hudvård. 

Anledningen till att kommunen valt att lägga ner Hantverksprogrammet är att det, enligt kommunen, är en dyr utbildning som har ett svagt söktryck och att prognosen på arbetsmarknaden är dålig. Men det är något som man på eleverna inte håller med om. Emma Bergman, Lina Ruda och Filippa Svenlin är väldigt irriterade över beslutet som de menar är fattat på helt felaktiga grunder. 

– Jag tycker att det är ett felaktigt beslut. De har inte kollat upp branschen. De har bara rakt av sagt att det här är inte en bransch som växer, säger Emma Bergman.

Eleverna får medhåll av rektor Mariette Oras som menar att ingenting stämmer i kommunens utredning. Programmet har god ekonomi, högt elevintresse och bra förutsättningar på arbetsmarknaden.

– Det här är en framtidsbransch, säger hon.

Men enligt Björn Swedén, gymnasieutredare på Sundsvalls kommun är det inte vad som kommit fram i deras utredningar.

– Jag kan inte sia om framtiden. Vi har tittat på vilka som faktiskt har sökt utbildningen och på hur arbetsmarknaden ser ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".