Skolinspektionen kritiserar brister på Nivrenaskolan

Nivrenaskolan i Sundsvall får kritik på flera punkter av Skolinspektionen som granskat skolan. Men inspektionen målar också upp en hoppfull bild för framtiden med skolans nya ledning.

Dels rör Skolinspektionens kritik elevernas låga kunskapsresultat som ligger långt under rikssnittet. Bara 61 procent av eleverna i nian är godkända i alla ämnen.

Särskilt stor skillnad ser man bland pojkar och utrikesfödda elever vid skolan som ligger betydligt under riksnivån för motsvarande grupper. Skolan har en hög andel 

Skolinspektionen riktar nu en hel rad krav som skolan måste åtgärda under nästa år.

Bland annat gäller det hur lärarna arbetar med betygsättning och bedömning och där det framkom i Skolinspektionens granskning att vissa lärare sätter betyg på enbart skriftliga prov, vilket inte uppfyller lagens krav på att elever ska ha flera möjligheter och metoder för att få redovisa sina kunskaper.

Även när det gäller individuella anpassningar i undervisningen får skolan kritik kring brister som man måste åtgärda.

En annan fråga som Skolinspektionen tar upp är rektorns ansvar för att analysera och följa upp frågor kring trygghet, studiero och orsaker till elevernas låga kunskapsresultat så kräver Skolinspektionen att man ska redovisa åtgärder innan slutet av februari nästa år.

Men skolinspektionen målar samtidigt upp en hoppfull bild kring skolans nuvarande ledning och skriver att den nya rektorn på kort tid lyckats skapa tydliga rutiner och att skolan med innevarande ledning utvecklats positivt och genomsyras av trygghet och ett respektfullt klimat.

Samtidigt poängterar inspektionen att det är viktigt med stabilitet i ledarskapet och att nuvarande ledning stannar kvar, då det faktum att skolan haft 13 rektorer på 15 år anses vara ett av problemen bakom bristerna på skolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".