Annons Sundsvalls tidning om PAH.
1 av 3
En del av den annons i Sundsvalls Tidning där Sundsvalls kommun gick ut med rekommndationer att inte äta vissa grönskaer i området nära aluminiumsmältverket.
Huvudentrén Kubal. Foto: Niklas Axelsson/SR
2 av 3
Huvudentrén Kubal. Foto: Niklas Axelsson/SR
Ebba Åkerlund, miljöchef Kubal.
3 av 3
Ebba Åkerlund, miljöchef Kubal. Foto: Anna Ahlström/SR

Stor minskning av cancerframkallande PAH-ämnen efter Kubals ombyggnad

Ebba Åkerlund: Vi har i princip inga utsläpp av PAH
3:23 min

Sedan 1990-talet har utsläppen av växthusgaser i Västernorrland minskat med 42 procent. Dessutom har utsläppen av det cancerframkallandeämnena PAH minskat stort sedan aluminiumsmältverk Kubal i Sundsvall moderniserat sin teknik.

Hur tänker du som jobbat på Kubal eller bor i närheten? Är du orolig över hur utsläppen av PAH-ämnen påverkat dig?

Kubal förknippades under många år med utsläppen av cancerframkallande PAH-ämnen, som är ett ämne som även uppstår vid bland annat vedelning. Kubals utsläpp av PAH-ämnen skapade under många år oro i Sundsvall. Livsmedelsverket och miljökontoret gick 1984 ut med rekommendationer att undvika att äta bladgrönsaker från området runt aluminiumsmältverket.

Mellan åren 2007-2009 byttes de gamla smältugnarna ut och med den nya teknik har man lyckats minska utsläppen av PAH.

– När vi skulle söka nytt tillstånd tänkte vi att vi inte skulle ha möjlighet att fortsätta med de utsläppen vi hade. Det var samtidigt bra aluminiumpriser så det var lönsamt att bygga om, säger Ebba Åkerlund, miljöchef vid Kubal.

Livsmedelsverkets rekommendationer att undvika bladgrönsaker från området har också tagit bort. Aluminiumfabriken i Sundsvall var tidigare den största enskilda källan till just utsläppen av PAH-ämnen i hela Sverige. Från och med 2009 har utsläppen varit nära noll, enligt Naturvårdsverket.

Trots att PAH-utsläppen så gott som är borta tillhör Kubal fortfarande en av de industrier i Västernorrland som släpper ut störst mängder med koldioxid. Detta gör man tillsammans med Korstaverket i Sundsvall och Metsä boards pappers- och massabruk i Husum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".